Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem (CARER)
- Räddningstjänst
- Räddningsinsats
Kan civila hjälpa till vid larm för snabbare och mer effektiv respons? Hur kan samverkan och teknik utvecklas för efterforskning av försvunna, eller ge civilpersoner bättre verktyg i kris och katastrof? Och var ska brandstationen egentligen placeras? Det är exempel på forskningsfrågor som forskningscentrumet CARER ägnar sig åt.
Vad är CARER?
CARER är ett centrum för forskning, utbildning och uppdragsverksamhet inom risk-, respons- och räddningsområdet vid Linköpings universitet. Centrumet bedriver forskning och utbildning om samhällets respons vid olyckor. Detta inkluderar allt från vardagsolyckor till extraordinära händelser på såväl lokal som nationell och global nivå. MSB har stöttat CARER med finansiering sedan centrumets start 2011.
Forskningen
CARER:s verksamhet är mång- och tvärvetenskaplig och samlar många olika kompetenser och intressen, både forskare och praktiker. Möjligheter och utmaningar med samverkan mellan dessa olika resurser är därför ett viktigt inslag. Forskningen leder många gånger till utbildning och utveckling av verksamheter. Exempelvis har CARER lett till mer kunskap om frivilla aktörer som bidrar vid olika typer av kriser och skadeförlopp, tagit fram modeller, utredningar och förslag för att möta utmaningarna kring civila insatspersoner och spontanfrivilliga.
MSB har haft flera avtalsperioder med CARER. Nedan kan du läsa mer om CARER:s verksamhet och ta del av centrumets senaste faktablad och slutrapport. Ännu fler publikationer hittar du på CARER:s hemsida som finns länkad nedan.
Projekt inom CARER
Under 2015-2020 och 2021-2023 har MSB finansierat projektet Framtidens skadeplats som genomförs av CARER. Framtidens Skadeplats handlar om effektivt skadeplatsarbete, med fokus på frekventa olyckor och skadehändelser.