![Saker som kan vara bra att ha hemma i samband med en krissituation - bland annat första hjälpen, ficklampa, vatten, tändstickor.](/contentassets/97a8c3b8d5064003b463a8b50496abb5/msb107678.jpg)
Riskkulturer i Sverige
- Risk- och kriskommunikation
Medborgare har olika syn på risker och kriser i samhället. Det innebär bland annat olika förväntningar kring ansvarsfördelning i förberedelsen och hanteringen av dessa händelser. Det kallas en riskkultur. Detta forskningsprojekt undersöker rådande riskkulturer i Sverige och bidrar till utvecklingen av medborgarcentrerad risk- och kriskommunikation.
Riskkulturer förklarar hur allmänheten ser på risk- och krissituationer, vilket ansvar de anser att myndigheter och andra aktörer bör ta i dessa situationer, samt vilka kommunikativa behov och förväntningar som finns.
Statsorienterad eller individualistisk riskkultur?
Tidigare forskning tyder på att Sverige präglas av en statsorienterad riskkultur. Det innebär att svenskarna anser att det är statens ansvar att förbereda både samhället och medborgarna inför risker och eventuella kriser. Samtidigt har många nyare kommunikationskampanjer skiftat fokus från statens roll under kriser till individens egna ansvar för beredskap - en individualistisk riskkultur.
Forskningsprojektet undersöker olika definitioner och perspektiv av riskkulturbegreppet, och hur det kommer till uttryck i Sverige. Projektet fångar även eventuella variationer. Resultaten kan användas av myndigheter och andra aktörer för en mer effektiv utformning av risk- och kriskommunikation utifrån allmänhetens förväntningar.