Brandfarliga och giftiga gaser från batterier i termisk rusning
Den ökade användningen av batterier för energilagring och transport bidrar till en hållbar energiomställning. Det elektrifierade samhället möjliggör utfasning av fossila bränslen, och batterier kan bidra till ökad flexibilitet i elsystemet. Användning av batterier är dock förenat med vissa risker, och det är viktigt att förebygga potentiella olyckor och att användare och insatspersonal ska ha tillräcklig förståelse för hur de ska agera när olyckor sker.
Kunskapsöversikten undersöker kunskapsläget relaterat till bildning av brandfarliga och giftiga gaser vid termisk rusning i batterier - alltså snabb självuppvärmning av battericeller - och de konsekvenser i form av brand, explosion och exponering till giftiga gaser som kan resultera.
Ett särskilt fokus kommer att vara på att ge en översikt av omfattningen, storleken och räckvidden av brand-, explosions- och toxikologiska risker förknippade med batterier i ett samhällsperspektiv. Detta ska gälla hela batteriets livscykel (från produktion till återvinning) och med ett mer specifikt fokus på risker förknippade med användning och tillämpning av batterisystem i den byggda miljön samt räddningstjänstens insatser. Främst kommer fokuset ligga på litiumjon-batterier, men även nya teknologier som solid state och natriumjon undersöks.
Forskningens resultat
Forskningen resulterar i en översikt av det aktuella kunskapsläget, samt sammanfattar nyckelfynd och identifierar kunskapsluckor. Resultaten kan till exempel användas för räddningstjänstens insatser och andra praktiker, och transportföretag som transporterar farligt gods. Även forskare inom brand och säkerhet för batterier kan arbeta vidare i de kunskapsluckor som identifieras.
Forskningens tidsperiod
Projektet genomfördes som en kunskapsöversikt mellan september 2024 och februari 2025.