Alla behöver kunskap om cybersäkerhet - men hur? (ICANP)
- Cybersäkerhet
- Digitalisering
När samhället blir allt mer digitalt får vi fler digitala tjänster, men också mer digital kriminalitet. Därför behöver alla människor kunskap om cybersäkerhet. Projektet undersöker utmaningen om hur samhället ska sprida sådan kunskap genom att identifiera krav och behov av säkerhetsinformation i olika användargrupper.
Den tekniska utvecklingen gör att fler möjligheter och ansvar placeras hos slutanvändarna, och det går idag att hantera allt från bankärenden till matinköp digitalt. Vi använder även digitala tjänster för att kommunicera och konsumera underhållning, något som märktes stort under pandemin. Digitaliseringen är en hörnsten i ett hållbart samhälle, och kan exempelvis bidra till att minska resande och samordna transporter.
Teknikutvecklingens baksida
Teknikutvecklingen leder också till att kriminella fått nya möjligheter att begå brott - bedrägerier, nätfiske, hackning och desinformation är bara några exempel.
Att minska den digitalt relaterade brottsligheten och skydda alla och envar är ett svårt uppdrag som kräver både tekniska lösningar och politiska initiativ. Medborgare behöver framförallt kunskap och medvetande för att skydda sig själva. Dessutom är människor olika och behöver ha olika information på olika sätt - men det saknas kunskap om olika målgrupper och hur de informeras bäst.
Projektet identifierar olika målgrupper för cybersäkerhetsinformation och vilka krav och önskemål dessa grupper har. På så sätt kan vi bättre informera svenska medborgare, vilket i förlängningen bidrar till ett cybersäkrare Sverige.