Alla människor i Sverige ska nås av riskkommunikation
- Risk- och kriskommunikation
Utgångspunkten för detta projekt är att Sveriges befolkning är heterogen avseende bakgrund, värderingar, samt spatiala och socioekonomiska förutsättningar. Samtidigt är kunskaperna begränsade när det gäller hur olika grupper av människor förstår riskkommunikation och vilka faktorer som kan förklara skillnaden mellan information och vilka åtgärder människor vidtar för sin egen beredskap.
Behovet av sådan kunskap är stort för att kunna identifiera de olika behov som finns i samhället och utforma kommunikation som når ut till så stora delar av Sveriges befolkning som möjligt.
I projektet Människa, mått och motståndskraft: Nya sätt att studera riskkommunikation, ansvar och beredskap, ska forskargruppen mäta människors kunskap, vilja och förutsättningar att kommunicera och hantera större samhällsstörningar. Vilka kommunikationsformer och budskap upplevs av människor som relevanta för att de själva ska vidta åtgärder för sin beredskap? Vilken betydelse har tidigare erfarenhet av risker och kriser för hur man tar till sig riskkommunikation?