Effektivitet inom räddningstjänsten
- Räddningstjänst
- Räddningsinsats
- Jämställdhet, mångfald
Denna förstudie undersöker vilka effekter som olika aktiviteter får inom räddningstjänstens brand- och olycksförebyggande arbete samt inom operativ räddningsinsats vid olika typer av skadehändelser med utgångspunkt i räddningstjänstens villkor. Avsikten har även varit att identifiera kunskapsluckor, samt att presentera några preliminära resultat och ge förslag för vidare forskning.
Inom projektet har man dels genomfört omfattande litteraturstudier, och dels bedrivit workshop med räddningstjänstpersonal i nordvästra Skåne samt intervjuat beslutsfattare och ansvariga inom MSB och diverse kommunala räddningstjänster.
Tre områden har undersökts:
- Vad innefattar effektiva räddningsinsatser vid olika typer av händelser?
- Vad skadar räddningstjänstpersonal?
- Hur når vi ut med kunskap och vem behöver kunskapen?
Ett särskilt fokus har också legat på att beakta aspekter kopplade till jämställdhet och mångfald inom räddningstjänsten. Arbetet har genomförts i fyra parallella steg:
- Räddningstjänster och styrdokument
- Den kommunala räddningstjänstens arbete vid vardagshändelser
- Den kommunala räddningstjänstens arbete i det förändrade samhället
- Den kommunala räddningstjänstens arbete i extrema förhållanden.
Förstudiens resultat visar bland annat att det finns en tydlig önskan om en ökad samordning och nationell styrning av faktorer som påverkar operativa insatser. Exempelvis borde MSB axla en tydligare roll genom att samordna, skapa en tydligare enhetlighet och ta ledningen när det gäller arbeten som exempelvis utveckling och rekommendation kring utrustning och annan teknik.