Branddynamiska metoder som stöd för räddningstjänsten
- Byggnadsbränder
- Räddningsinsats
- Räddningstjänst
Utbildningsnivån i svenska räddningstjänster är hög med ett stort teoretisk kunnande både på den förebyggande och operativa sidan. Men hur används detta kunnande? Kan kunskaperna utnyttjas bättre inom förebyggande, operativ och utredande verksamhet?
Under de senaste åren finns det flera exempel på bränder i byggnader där räddningstjänsten inte fått kontroll på situationen i ett tidigt skede, vilket har resulterat i stora brandskador. Ofta har det varit på grund av snabba brandförlopp och/eller felaktiga beslut av räddningsledningen. I flera fall skulle en bättre koppling till teori kring hur bränder utvecklas i byggnader och branddynamik resultera i andra beslut som medfört mindre omfattande egendomsskador.
Det finns en mängd olika ingenjörsmässiga verktyg och processer som används vid brandteknisk dimensionering i byggprocessen. Denna typ av verktyg kan användas för att förutsäga hur en brand kan utvecklas och på så sätt använda lämpliga åtgärder vid rätt tid. Modeller för att prognostisera brandförloppet vid bränder i konstruktioner och i stora utrymmen är mer relevant än vid rumsbränder (som lägenheter). Detta eftersom sådana bränder är komplexa och inte alltid överblickbara på samma sätt som rumsbränder.
Projektet undersöker hur teorier kring brandförlopp och branddynamik i byggnader kan användas av räddningstjänsten i det förebyggande arbetet (för att planera insatser), i det operativa arbetet (för att skapa prognoser av brandförloppet vid insatser), och vid brandutredning (för att få en beskrivning av brandförloppet).
Målgrupperna för projektet är:
- Operativ och förebyggande verksamhet inom svensk räddningstjänst.
- Utbildning inom MSB:s verksamhet men även vid utbildning av brandingenjörer och byggnadsingenjörer på högskolor och unviersitet.
- Personer som arbetar med byggnadstekniskt brandskydd, exempelvis inom byggprocessen.