Brandforskning och Brandforsks forskarskola
- Bränder övrigt
- Byggnadsbränder
I Brandforsks uppdrag ingår att samla in medel för att initiera och bekosta forskning samt kunskapsutveckling inom området brandsäkerhet. Målet är att minska bränders negativa påverkan på samhället.
Brandforskning
Under 2019-2023 erhöll 33 forskningsprojekt bidrag från Brandforsk. Projekten spänner över ett brett område inom brand- och brandsäkerhetsforskningen, med samhällsnytta och hållbar utveckling som gemensamma nämnare.
Forskningsområdena uppvisar olika grad av mognad i utvecklingen av såväl kunskap som systemen i sig. Exempelvis har kunskap om hur individer i hemmet kan skyddas från bränder nått en hög mognadsgrad tack vare omfattande satsningar. Arbetet inom det området är nu beroende av ett starkt kommunikationsarbete och implementering av åtgärder. Ett forskningsområde som uppvisar en betydligt lägre mognadsgrad är risker kopplade till elektrifieringen av samhället (exempelvis batterier och solceller). Det behövs mer forskning som studerar grundläggande principer och pågående teknikutveckling. Av hänsyn till den snabba samhällsutvecklingen behövs även kunskapsbaserade praktiska åtgärder för att bidra till ökad säkerhet.
Brandforsks forskarskola
2019 startade Brandforsk, i samarbete med MSB och Brandsskyddsföreningen, en nationell forskarskola inom brandsäkerhets- och räddningstjänstområdet. Forskarskolan riktar sig till yrkesverksamma inom kommunal räddningstjänst som ges möjlighet att forskarstudera på halvtid under 4 år. MSB har finansierat forskarskolan på Brandforsk i två omgångar.
För att möta de säkerhetsmässiga utmaningar och möjligheter som följer av samhällets snabba omställningstakt krävs en anpassning av vårt sätt att ta fram, bearbeta och omsätta ny kunskap. Erfarenhetsbaserad kunskap kommer fortsätta ha sin roll, men prognosen är att vi inom en rad områden behöver lära oss jobba smartare och mer effektivt.
Effektivitetskrav inom det skadepreventiva och operativa området leder till att vi i ökad utsträckning behöver förlita oss på forskningsbaserad kunskap och metodik för att säkerställa nödvändig anpassning. Satsningen minskar glappet mellan forskarvärlden och praktik, och skapar förutsättningar för att yrkesverksamma praktiker blir "forskningsambassadörer" - ett viktigt första steg för att åtgärda bristerna.
Mer information om Brandforsk:s verksamhet och forskarskola finns här nedan.