I rymden finns kritisk infrastruktur
- Cybersäkerhet
- Samhällsviktigt
- Infrastruktur
Den senaste tiden har det rapporterats om flera störningar av GPS-signaler i länder vid Natos östra gräns. Dessa har inte bara drabbat militärt strategiska funktioner, men även det civila luftrummet. Denna typ av störningar av exempelvis rymdsystem och samhällsviktiga verksamheter beräknas bli vanligare framöver, i kölvattnet av användning av ny teknik i geopolitiska konflikter.
Detta projekt sammanställer kunskap om hur cybersäkerhet i rymdsystem kan stärkas. Till skillnad från annan kritisk infrastruktur är rymdsystem relativt obeforskade ur säkerhetssynpunkt - till exempel saknas det översikter av säkerhetsåtgärder för denna typ av system. Detta är ett allvarligt kunskapsgap i och med en ökad spänning i området på grund av geopolitiska konflikter, som riskerar eskalera till en militarisering av rymdtekniken.
Parallellt leder ökad kommersialisering och sammankoppling av rymdtjänster med samhällsviktig verksamhet till utmaningar för samhällets resiliens. En ökad förståelse om relationerna mellan dessa system förväntas ge insikter i hur digitala risker kan leda till allvarliga konsekvenser i samhället. Ökad förståelse ger även insikter om hur rymdsäkerhetsarbetet kan bidra till samhällsskydd och beredskap.
Forskningens resultat
Projektet förväntas leda till ett underlag som beskriver och förklarar vad som utmärker cybersäkerhet och säkerhetsarbete i rymdsystem. Underlaget tar hänsyn till utmaningar för infrastruktur och samhällsviktiga funktioner som är beroende av rymdbaserade tjänster. Utöver en överblick av forskningsfronten presenteras en systemmodell som lyfter fram systematiska beroenden av olika intressenters behov, för att exemplifiera ytterligare aktiviteter som kan förbättra cybersäkerhet i rymdsystem. Områden i behov av vidare forskning utforskas också.
Nya perspektiv, metoder och fallstudier lyfts, vilket skapar en länk mellan forskning och praktik. Både offentliga aktörer som arbetar med cyber- och informationssäkerhet, riskstyrning och beredskap på olika samhällsnivåer, akademiker och intressenter i civilsamhället kan dra nytta av forskningsresultaten. Resultaten förväntas även kunna användas i MSB:s fortsatta arbete med att identifiera behov av fortsatt kunskapsutveckling och utveckla stöd till det civila beredskapssystemet.
Forskningens resultat
Projektet genomförs som en kunskapsöversikt mellan december 2024 och maj 2025.