Beredskap för pandemier i stordatatider
- Sjukdomar
- Digitalisering
2021 kom en statlig utredning fram till att den svenska datainfrastrukturen inte används i sin fulla utsträckning. En ökad delning och användning av registeruppgifter mellan statliga myndigheter och AI-tillämpningar kan skapa en värdefull datamiljö för att kunna hantera folkhälsokriser.
Projektet använder sig av ett internationellt unikt dataset, som kopplar individuella symptomdata med sociodemografiska faktorer, hälsa och finansiell information för Sveriges befolkning. Datan inkluderar även data om inrikes och utrikes datatrafik, och kredithistorik. Med hjälp av detta kan forskningen utveckla och testa nya tillvägagångar för policyutveckling under hälsokriser. Covid-19 används som en fallstudie i projektet.
Forskningens resultat
Forskningen bidrar till att förbättra nuvarande metoder för sjukdomsövervakning med hjälp av data från flera källor, och visar mervärdet av en tvärvetenskaplig datainfrastruktur mellan statliga myndigheter. Sjukdomsövervakningen är inte begränsat till pandemier, utan syftar även till att förbättra beredskapen för andra hälsohot och kriser i samhället, såsom extrema väderförhållanden, skogsbränder, miljöföroreningar och konflikter.