Mätning av explosioner i ljusets hastighet (HCOMM)
- Farliga ämnen
- Internationellt
I ett nytt forskningssamarbete mellan Sverige och USA utvärderar Totalförsvarets Forskningsinstitut tillsammans med MSB en metod för att mäta ljusvågen i en explosion genom fiberoptik. Målet är att öka kunskapen om detonationsvågor i civila och hemmagjorda explosivämnen genom en ny fiberoptisk mätmetod.
I dagens Sverige finns det stora nationella utmaningar med bomb- och sprängdåd i samhället. Majoriteten av dessa kan härledas till organiserad gängkriminalitet där en stor del av bomberna är improviserade sprängladdningar med egentillverkade explosivämnen av typen icke ideala explosivämnen. Icke ideala explosivämnen har använts vid terrorbombningar som tex. i Stockholm 2010 samt Oslo 2011 och har även orsakat stora industriella olyckor som tex. i Beirut 2020.
Ett icke idealt explosivämne är en explosiv eller detonerbar blandning av kemikalier vars egenskaper beror på laddningens storlek och form, vilket innebär att explosivämnet beter sig oregelbundet jämfört med välstuderade militära explosivämnen.
Forskning har visat att icke ideala explosivämnens detonationer är svåra att analysera pga. mängden mätpunkter som behövs för att få tillförlitligt underlag. Därför har Sandia National Laboratories i USA utvecklat en fiberoptisk mätmetod som benämns High Capacity Optical Manifold
Method (HCOMM). Metoden mäter ljusvågen i ett detonationsförlopp genom explosivämnet via fiberoptiska kablar. Ljuset från ljusvågen registreras av en höghastighetskamera för vidare analys. Metoden har möjlighet till många fler mätpunkter än dagens mätmetoder vilket
lämpar sig väl för studier av icke ideala explosivämnen.
Samarbete med Department of Homeland Security (DHS)
US Department of Homeland Security har i samarbete med MSB önskat utvärdera denna fiberoptiska mätmetod och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har ombetts genomföra denna utvärdering. I processen delar USA med sig av teknologin till Sverige.
Målet för FOI är att ta del av den nya fiberoptiska mätmetoden och utvärdera den i små och storskaliga försök. Samtidigt ska värdefull mätdata på icke ideala explosivämnen dokumenteras.
Samarbete mellan FOI, Polismyndigheten och Försvarsmakten
FOI kommer i nära samarbete med experter från Polismyndigheten och Försvarsmakten utforma försöken. Försökens resultat och dess mätdata kommer ligga som grund för vidareutveckling av FOI:s skydds- och skadevärderingsmetoder. Dessa metoder utgör grunden för hur militär- och blåljuspersonal praktiskt hanterar hotbilden från bomber och explosiva ämnen ute i samhället.
Forskningens tidsperiod
Projektet genomförs mellan oktober 2024 och december 2027.