Försörjningsberedskap för livsmedel, dricksvatten, energi och transporter
- Klimatanpassning
- Klimatkonsekvenser
- Försörjningsberedskap
Vilka utmaningar och förutsättningar för försörjningsberedskapen finns det i Sverige som konsekvens av klimatrelaterade extremer och naturkatastrofer?
Klimatkonsekvenserna är synliga i Sverige genom såväl långsiktigt ändrade klimatförhållanden som extrema väderhändelser, vilka väntas öka i antal och intensitet i samband med klimatförändringarna. Klimatrelaterade extremer utgör ett särskilt stort hot i samband med klimatförändringar då de, till skillnad från långsiktigt ändrade klimatförhållanden, kan inträffa plötsligt och med allvarliga och kraftiga konsekvenser för det svenska samhället.
Till exempel så är försörjningen av livsmedel, dricksvatten, energi och transporter en grundförutsättning för ett fungerande svenskt civilförsvar. Samtidigt riskerar de att drabbas av klimatrelaterade extremer, då naturkatastrofer utgör en betydande risk för kritisk infrastruktur och livsmedelsproduktion.
Forskningens resultat
För att kunna motstå klimatförändringarnas påverkan på försörjningen, krävs ökad kunskap om forskningsläget och dess kunskapsluckor, vilket kan inspirera till ytterligare forskning. Forskningsresultaten riktar sig främst till användas av beredskapsmyndigheter på lokal, regional och nationell nivå inom livsmedel-, dricksvatten-, energi- eller transportsektorn. Även frivilliga försvarsorganisationer och företag som är verksamma inom dessa sektorer kan få användning för forskningsresultaten.
Forskningens tidsperiod
Projektet genomfördes som en kunskapsöversikt mellan september 2024 och februari 2025.