
Försörjningsberedskap för livsmedel, dricksvatten, energi och transporter
- Klimatanpassning
- Klimatkonsekvenser
- Försörjningsberedskap
Försörjningen av livsmedel, dricksvatten, energi och transporter är en grundförutsättning för ett fungerande svenskt civilt försvar. Samtidigt riskerar de att drabbas av klimatrelaterade extremer, då naturkatastrofer utgör en betydande risk för kritisk infrastruktur och livsmedelsproduktion.
Denna kunskapsöversikt kartlägger befintlig forskning om försörjningsberedskap för livsmedel, dricksvatten, energi och transport i relation till klimatextremer. Studien har undersökt hur klimatrelaterade extremhändelser påverkar dessa försörjningssystem, vilka vetenskapliga modeller och metoder som har utvecklats och använts i tidigare studier, samt vilka behov och utmaningar som kvarstår för framtida forskning.
Resultaten visar att samtliga undersökta sektorer är sårbara för störningar i försörjningskedjor till följd av extrema naturhändelser. Studien redogör för och exemplifierar hur dessa störningar kan uppstå och vilka konsekvenser de kan få inom de olika sektorerna.
Vanliga teman i forskning om livsmedelsförsörjning och extrema väderhändelser rör klimatextremers påverkan på primärproduktionen och livsmedelstransporter. Inom transportsektorn behandlar de flesta studier effekterna av extrema väderhändelser på vägar och järnvägar. Forskning om klimatrelaterade extremers utmaningar för energiförsörjningen fokuserar främst på sårbarheter i elnät och anläggningar, samt på tillgång till bränsle för energiproduktion och energirelaterad transport. De undersökta artiklarna beskriver dricksvattenförsörjning som hotad främst genom påfrestningar på tillgången till dricksvatten och dess kvalitet.
Översiktsstudien granskar även vetenskapliga metoder och modeller som används för att undersöka klimatextremers påverkan på olika försörjningssektorer. Här framgår det att det finns ett behov av att testa och vidareutveckla vetenskapliga modeller som är särskilt anpassade till nordiska förhållanden för att producera mer relevant data och kunskap för regionen.
Försörjningsberedskapen utmanas särskilt av befintliga beroendekedjor, som existerar inom en sektor eller sträcker sig över flera sektorer. Därför finns ett stort behov av fortsatt forskning om komplexa beroendekedjor och klimatextremers kaskadeffekter som kan påverka försörjningsberedskapen. Mot bakgrund av de pågående klimatförändringarna och den ökade risken för sammanlänkade kriser behövs därutöver mer forskning utifrån ett polykrisperspektiv.