Antagonistisk användning av farliga ämnen i offentlig miljö
- Farliga ämnen
CBRNE-attacker - alltså kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel - kan utföras på olika sätt och orsaka olika skador. Användning av bland annat kemiska medel blir vanligare i terrorattacker, och kan ha stor skrämselverkan på allmänheten och kritiskt viktig personal. Särskilt attacker med joniserande strålning (RN) upplevs som ett stort hot bland allmänheten. Projektet identifierar bland annat mätmetoder och skyddsåtgärder som kan användas som underlag för att avvärja RN-attentat och motverka dess skrämselpåverkan.
Utbildning och beredskap är väsentliga för att förebygga CBRNE-incidenter och effektivt mildra attentatseffekten. En stor utmaning ligger i att bearbeta och förändra förutfattade meningar om effekterna av olika attacktyper.
På grund av den fruktan och störningar i samhället som följer efter ett terrorattentat med farliga ämnen (CBRNE), behöver säkerhetsmyndigheter ha förmåga att tidigt identifiera och kartlägga omfattningen av hot och faronivåer, vidta åtgärder, och upplysa människor om hur de skyddar sig. Utmaningar för myndighetsaktörer blir att agera tillräckligt snabbt, med tydligt ledarskap och i samverkan för optimal förmåga. Riskkommunikationen måste även vara meningsfull utan att röja konfidentiell information samt uppmuntra till medborgares självförmåga.
Forskningens resultat
Projektet ska ge följande:
- Framtagande av typscenarier med tänkbar antagonistisk användning i RN-attentat.
- Identifiera mätmetoder och skyddsåtgärder som behövs för att konsekvenshantera typscenarier.
- Identifiera skadeutfall (verkligt, med möjlig överreaktion) för typscenarier.
- Identifiera blåljuspersonalens attityder till arbete vid CBRNE-attentat, och RN i synnerhet.
- Stödpunkter till intern och extern riskkommunikation.
Effektmål: - Underlag för att avvärja RN-attentat och motverka dess skrämselverkan