Mångfald och inkludering i civil beredskap
- Jämställdhet, mångfald
- Samhällsviktigt
- Risk- och kriskommunikation
Denna kunskapsöversikt visar på behov, utmaningar och lösningar när det gäller att inkludera hela befolkningen i krisberedskapen. Översikten fokuserar på sårbara grupper, som personer med funktionsnedsättningar, äldre, unga och personer med annan kulturell bakgrund och modersmål än svenska.
Efter Covid-19 pandemin, kriget i Ukraina och klimatrelaterade kriser har civil beredskap blivit alltmer aktuellt i Sverige. Sveriges civila beredskap bygger på fördelat ansvar mellan många olika samhällsaktörer, där även enskilda individer förväntas ha beredskap att klara sig själv. Projektet beskriver hur befolkningen kan tillgodogöra sig svensk beredskap, och analyserar ansvars- och resursfördelning, åtgärder för att möta behov samt inkluderande och exkluderande processer.
Medvetenheten har ökat för att befolkningens möjligheter, olikheter och behov måste beaktas - men det finns tendenser till omhändertagande av sårbara grupper i stället för att stärka deras förmågor. Samhällets förmåga att hantera kriser kan utökas genom att exempelvis involvera personer med funktionsnedsättningar och äldre som aktiva aktörer och medskapare snarare än passiva mottagare av hjälp. Ytterligare insatser behövs när det gäller spridning av enkel, relevant och tillgänglig risk- och kriskommunikation för att underlätta förståelse och agerande vid kris, speciellt för grupper med kognitiva nedsättningar, språksvårigheter eller annan kulturell eller språklig bakgrund.