Föränderlig beredskap för skogsbränder
- Skogsbränder
- Extremväder
- Samverkan
Erfarenheter och forskning har visat att lärandeprocesser efter kriser ofta leder till att system och organisationer förändras för att anpassa sig till den kris som just har varit, snarare än att försöka skapa förutsättningar för att hantera framtida kriser. Går det att säkerställa att planeringen för beredskapen täcker in en ändamålsenlig förmåga hos rätt aktörer, när parametrarna är svåra att förutsäga?
I klimatförändringens spår har förekomsten av extremväder blivit mer oförutsägbart, och får allt större påverkan på samhälle och natur. Samtidigt medför varje ny väderrelaterade kris nya utmaningar. Detta projekt syftar till att skapa en systematisk förståelse för hur det går att bygga en motståndskraftig beredskap mot skogsbränder. Antagandet i beredskapen måste vara att skogsbränder oftare inträffar utanför de vanliga brandsäsongerna och att deras utbredning och skadeverkningar kommer variera på helt andra sätt än vad vi är vana vid.
Erfarenheter från tidigare bränder
Projektet studerar 2014 och 2018 års bränder i Västmanland och Gävleborg, med fokus på hur erfarenheterna mellan och efter de två kriserna har förvaltats hos de inblandade aktörerna. Av särskilt intresse är hur dessa erfarenhter har hanterats på policynivå, inte bara som personliga erfarenheter hos berörda aktörer.
Samverkan med projektet EMPOWER
Projektet genomförs i samverkan med projektet EMPOWER som drivs vid State University of New York. Syfte med EMPOWER är att identifiera hur avancerade sensor- och beslutssystem kan påverka och stödja förutsägelser och beslutsfattande i vid större bränder, och samverkan kan berika båda projekten med jämförande material för att dra mer generella slutsatser.