Från frontlinjen: lärdomar om sjukhusutrymning
- Övning
- Samhällsviktigt
En välfungerande sjukhusverksamhet är avgörande för samhällets resiliens. Trots detta är riktlinjerna för utrymning begränsade. Projektet tar utgångspunkt i svenska och internationella sjukhusutrymningar och undersöker hur riktlinjer för utrymning av sjukhus bör utformas och vilken övning av personalen som krävs. Resultaten ger rekommendationer om övningar och lämpliga framtida byggnadsutformning.
Det finns flera utmaningar med att genomföra utrymningsövningar i sjukhusmiljö, vilket bidrar till bristande dataunderlag och svårigheter i att utvärdera utrymningsrutiner. Det kan dessutom vara svårt att säkerställa att personalen övar tillräckligt ofta för att garantera en korrekt tillämpning av utrymningsstrategin i en nödsituation.
Eftersom sjukhusbyggnaders grundläggande funktion är att ta hand om sjuka och skadade är det särskilt utmanande att genomföra experiment eller övningar. Däremot kan man lära av tidigare erfarenheter. På så sätt blir det även möjligt att identifiera kritiska scenarier som inte beaktats i utrymningsstrategin.
Genom att samla information om verkliga händelser som inträffat på andra sjukhus och jämföra dem med de strategier som används på ett enskilt sjukhus, kan rekommendationer om lämpliga utrymningsstrategier och utbildning ges.