Lokal matförsörjning för ökad samhällsberedskap
- Hemberedskap
- Försörjningsberedskap
En tilltagande osäkerhet i världen har blottlagt sårbarheter i svensk samhällsberedskap, däribland en låg grad av nationell och lokal självförsörjning av livsmedel. För att säkerställa mattillgång i händelse av kris så krävs ökad kunskap om vilka möjligheter som finns i småskaliga lokala initiativ för lokal matförsörjning.
De senaste åren har vi sett hur kriser i vår omvärld - såsom coronapandemin, Rysslands invasion av Ukraina och miljökatastrofer - kan få en direkt påverkan på tillgången på mat. Sverige har de senaste decennierna investerat i en marknadsanpassad livsmedelsproduktion, vilket minskat livsmedelsberedskapen. Det finns nu en politisk ambition för att öka självförsörjningen av livsmedel på både lokal och nationell nivå.
Projektet studerar initiativ för lokal matförsörjning i tre svenska län, med fokus på samverkan inom initiativ och mellan lokala aktörer. Fältstudier bedrivs både på digitala plattformar och på de fysiska platser där odling och annan aktivitet inom initiativen äger rum.
Forskningens resultat
Resultaten kan användas som grund för konkreta åtgärder för ökad matsäkerhet i Sverige, och kan leda till fler initiativ och underlätta samverkan och infrastruktur kring befintliga initiativ. Detta kan i förlängningen leda till att påskynda och effektivisera övergången mot en högre grad av lokal matförsörjning i Sverige, vilket också stärker graden av nationell självförsörjning.