Arbetet med att stärka Sveriges försörjningsberedskap har bara börjat
- Försörjningsberedskap
- Civilt försvar
Vid en kris eller krig blir det svårare att få tag på de varor och tjänster som behövs för att befolkningens överlevnad. Därför är det viktigt att ta fram kunskap om vad som krävs för att bygga upp en stark försörjningsberedskap.
Försörjningsberedskap handlar om att säkerställa nödvändiga resurser och tjänster för befolkningens överlevnad, samt att upprätthålla samhällsviktiga funktioner vid kris och krig.
Kunskapsöversikten har fokuserat på kunskapsluckor och rekommendationer över försörjningsberedskap och hållbara försörjningskedjor inom kris- och räddning. Särskilt fokus har varit på beredskapssektorerna Hälsa, vård och omsorg, Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen, samt Transporter.
Rekommendationer och kunskapsluckor
Forskningen identifierar många rekommendationer och kunskapsluckor, exempelvis:
- Genomför fler studier om hur den fullständiga vårdkedjan påverkas vid kris och höjd beredskap, och hur den kan bli mer robust och resilient.
- Undersök hur beredskap kan skapas för adekvat hemsjukvård och äldrevård vid störningar i samhället, och hur all planering för att förebygga och hantera störningar kan ta hänsyn till sårbara och äldre personer.
- Utred hur den gröna omställningen hanterar integrationen av förnybara energikällor och elektromobilitet i försörjningskedjor, framförallt med avseende på resiliens och sårbarhet.
- Studera hur effektiv informationsdelning med civilbefolkningen ska åstadkommas, speciellt gällande förbättring av varningssystem.
- Utveckla cybersäkerhetsstrategier för att skydda systemen hos samtliga aktörer som är inblandade i försörjningsberedskapen, speciellt relaterat till kritisk infrastruktur.
- Utveckla strategier för samarbete och samordning mellan olika aktörer involverade i försörjningsberedskapen, inklusive frivilliga resurser.