Förberedd att formulera målet
- Samverkan
Vårt samhälle blir genom globalisering och digitalisering mer och mer integrerat. Vid en samhällskris krävs därför samarbete i en multi-aktör, multi-organisations, multi-nivå och multi -sektor kontext: ingen aktör kan hantera händelsen och följdkonsekvenserna självständigt .
Syftet med denna forskning är att stärka förmågor hos näringsliv, frivilliga, försvaret och andra myndigheter så att de tillsammans kan formulera aktörsgemensamma inriktningar i olika faser av en krishantering som klargör allas roller och bidrag.
Inriktning- och samordningsfunktionen (ISF) är en arbetsform som har utvecklats för att åstadkomma aktörsgemensam inriktning och samordning i ett geografiskt område i fredstid och under höjd beredskap. amhällsaktörer har dock svårt att konkretisera sina ambitionsnivåer och varandras roller i olika krissituationer. Det uppstår dessutom få tillfällen att praktisera dessa förmågor.
Det finns ett behov att utveckla färdigheter och skapa konkreta exempel för hur aktörsgemensamma inriktningar kan se ut, och vilka roller olika aktörer kan ha i olika situationer. Detta kan i sin tur bidra till att ISF kan starta upp snabbare och agera mer effektivt. Att formulera mål tillsammans kan också stärka relationer mellan aktörer.
Tvärsektoriellt samarbete sker även i vardagen, men i krishantering ska offentliga aktörer, näringsliv, försvaret och frivilliga från olika samhällssektorer samarbeta under tidspress, medan det råder stor osäkerhet och medan skyddsvärden eller kärnvärderingar är hotade.
För att tvärsektoriellt samarbete, i vardag såsom i kris eller krig, ska bli framgångsrikt, krävs det att det finns någon form av överensstämmelse kring gemensamma mål. Samtidigt bör det finnas tillräckligt med skillnader mellan de inblandade aktörerna för att utbytet ska vara givande. Således skapas en målparadox där samarbetssvårigheter som följer med skiljaktigheterna ska hanteras för att nå de gemensamma intressena.
Teorier om partiell organisering belyser hur organisering kan ske utan att det finns en komplett organisation. I partiell organisering avser aktörer att skapa en lagom dos organisering för att få gemensam styrfart, samtidigt som det finns utrymme och flexibilitet att driva egna intressen, och kostnader för organisering begränsas.
I detta projekt kommer forskare tillämpa målformulering som ett exempel på partiell organisering, för att förklara hur effektiva gemensamma inriktningsmål snabbt kan tas fram och hur de kan ta hänsyn till och hantera målkonflikter.