Ökad förståelse för den äldres syn på risker
- Sjukdomar
Syftet med det här projektet var att undersöka hur pandemin och dess restriktioner påverkade vardagen för personer över 70 år, hur de uppfattade informationen om krisen och rekommendationerna för att minska smittspridning, samt hur deras psykiska välbefinnande påverkades av situationen.
I det här projektet har äldre personers syn på risker kopplat till covid-19 och deras sätt att hantera krisen undersökts utifrån olika perspektiv som exempelvis följsamhet till rekommendationer, användning av hanteringsstrategier för att undvika psykiska obehag samt betydelsen av tillit till myndigheter för följsamheten av rekommendationer.
En slutsats av forskningen var att de livserfarenheter som en äldre person har med sig visat sig kunna underlätta hanteringen av den ansträngda situationen under pandemin. En förmåga som antagligen även kan förväntas komma väl till pass i andra pressade lägen. Deltagarna i studierna har till exempel resonerat i termer av att det här inte är det värsta de har varit med om och att man inte kan ägna kraft och energi åt det en ändå inte kan påverka.
Det pågår sedan länge en demografisk förskjutning mot en allt större andel äldre personer i befolkningen och personer över 65 år är den snabbast växande åldersgruppen i världen. Även om äldre personer inte är en homogen grupp så har de som kollektiv en förhöjd sårbarhet för en mängd risker.
De har exempelvis en ökad risk för skador orsakade av fall, brand, trafik och förgiftning. Detsamma gäller för risker kopplade till klimatförändringarnas påverkan på hälsan, exempelvis värmeböljor. Att hantera den allt större andelen äldre är en stor samhällsutmaning med konsekvenser för bland annat sjukvård, pensionssystem och sociala tjänster, vilket gör att det finns mycket att vinna på att stärka denna grupps kapacitet till hantering av risker.
Det finns dock specifika utmaningar förknippade med den fas i livet som den äldre personen befinner sig i. Det handlar om nedsatt fysisk och mental kapacitet, men även andra aspekter som är viktiga att ta hänsyn till i utformandet av åtgärder riktade mot äldre. Även om de äldre har intentionen att förebygga risker så kan de i vardagen ha full upp med annat och riskhantering får stå tillbaka för livet som pågår.
Under covid-19-pandemin blev den äldre personens medicinska sårbarhet tydlig i deras ökade risk för svår sjukdom och död med covid-19. Samtidigt visar pandemin också på gruppens goda förmåga att i vardagen anpassa sig och på olika sätt hantera en kris.
I jämförelse med många andra länder så valde Sverige att bekämpa smittan utan förbud. De 1,6 miljoner personer som är över 70 år uppmanades praktisera frivillig karantän och undvika alla sociala kontakter utanför hemmet.