![Svenska flaggan](/contentassets/0fe19530661f4d8aab528e90aabb9d77/msb107592.jpg)
Från internationella normer till nationell handling
- Internationellt
Det övergripande syftet med det här projektet har varit att öka kunskapen om vad som underlättar respektive försvårar nationell implementering av internationella normer.
Den sammantagna analysen av alla fyra fall genererar tre centrala insikter som kan vara till användning för alla aktörer som arbetar med normimplementering på svensk nivå:
1) Implementering underlättas av att det är tydligt vilken aktör som förväntas leda och samordna det implementerande arbetet. Denna aktör ska gärna ha internt och externt stöd som ledande aktör, ha mandat att driva arbetet samt vilja och engagemang att göra det.
2) Implementering försvåras om det inte finns en gemensam förståelse för
normens innehåll eller gemensamma definitioner och terminologi som
diskussion och förhandlingar kan baseras på.
3) Implementering underlättas av att det finns existerande styrmedel och
verktyg som är lämpliga för få normen att översättas från accepterad idé
till faktiskt beteende.
Mer generellt visar studien även på att normimplementering tar lång tid, även i fall som inte mött särskilt mycket motstånd. Studien visar också att
normimplementering inte är en linjär process med en tydlig början och ett slut. Även i fall där normen till synes har spridit sig i ett ”top-down”-mönster så har normerna fortsatt att utvecklas i ett ständigt utbyte mellan internationell och nationell nivå, även långt efter de antagits nationellt.