![Polispiket i Stockholm](/contentassets/e79acae11389491cbc1981369e87e87c/msb107964.jpg)
Organiserad antagonism
- Extremism
Detta forskningsprojekt studerade överlappningen mellan organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism.
Utmaningarna från våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet utgör ett hot mot demokratin och står därför högt på den politiska dagordningen. Genom sitt våldskapital och ambitionen att skapa parallellsamhällen och underminera det demokratiska systemet utmanar dessa antagonistiska krafter direkt samhällets institutioner, som statens legitima våldsmonopol och trygghetssystem.
Att studera överlappningen mellan organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism är ett viktigt område, eftersom en symbios av dessa destruktiva krafter kan generera allvarliga säkerhetsutmaningar, inte minst på grund av det våldskapital som den organiserade brottsligheten besitter i Sverige och den övertygelse som exempelvis konfliktresenärer kan bära.
Med utgångspunkt i dessa utmaningar har projektet undersökt om det finns en överlappning mellan organiserad brottslighet och våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige. Den samlade empirin i det här projektet visar att organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism i allmänhet och våldsbejakande islamistisk extremism i synnerhet är överlappande och delvis “sammanflätade” fenomen.
Den våldsbejakande islamismen i Sverige är som miljö fragmenterad, men det finns kluster av individer som har hög grad av inbördes samarbete. Det innebär att det till skillnad från högerextremism inte finns en tydlig hierarkisk organisation som samlar de mest aktiva extremisterna. Det är snarare en platt organisering som består av olika noder av extremister som har en lokal förankring och är sammanlänkade genom digitala och analoga interaktioner.