Makt och normer under kriser
- Samverkan
Forskningsprojektet har studerat samverkan och ledning vid kriser där samverkan ses som en balans mellan olika perspektiv.
I projektet har forskarna sett att en obalans mellan olika perspektiv kan leda till att flera hjälpbehov riskerar att ramla mellan stolarna. Olika aktörer har olika relation till samhället och det påverkar vad som ses som viktigt i hantering av en kris, både med avseende på vad som ska göras och vem som ska göra det.
I forskningsprojektet beskrivs detta i termer av genus, makt och normer. Genom att använda dessa perspektiv kan vi belysa vad som gör att exempelvis vissa aktörer enklare kan motivera vad de behöver för att kunna bidra till samhällets krishantering, medan andra har svårare att formulera sina behov eftersom de inte kan mätas på liknande sätt.
Genom att belysa maktrelationer och utmana normer kan förutsättningar skapas för en mer inkluderande krishantering som mer effektivt använder samhällets samlade resurser.
Ett tillägg till detta projekt genomfördes under Covid 19-pandemin, 2020-2022 - se kort beskrivning nedan.
Frågeställning: Hur olika aktörer ges legitimitet eller inte, där några har makt att påverka den inriktning som samhället tar för att hantera covid-19? Detta undersöks genom empiriska nedslag.