![Polisbuss på en gräsmatta med höghus i bakgrunden.](/contentassets/b66b3889dca847e2b3cf29efb3c35679/msb107974.jpg)
Lokal resiliens mot radikalisering och våldsbejakande extremism
- Extremism
- Samverkan
Kommuners arbete mot våldsbejakande extremism främjas genom att utveckla existerande lokala styrkor och resurser i lokalsamhället. Det handlar om att skapa tillit mellan människor och myndigheter samt arbeta med trivsel och trygghet.
Projektet undersöker lokal motståndskraft mot radikalisering och våldsbejakande islamistisk extremism. Särskilt fokus låg på samverkan mellan lokala offentliga aktörer, såsom kommunala krisberedskapssamordnare, lokalpolis, socialtjänst och olika representanter för civilsamhället.
Intervjuer visade att det årder en osäkerhet om vad radikalisering och våldsbejakande islamistisk extremism egentligen är för typ av problem. Det fanns också en tvekan om extremismen är en fråga för samhällsskydd och beredskap, och vem som har mandat till att göra vad. Vidare visar en enkät till allmänheten att endast 20 % av de tillfrågade hade förtroende för kommuners sätt att arbeta med frågor kopplade till våldsbejakande extremism.
Samverkan i detta området är svårt. Det är ibland svårt för offentliga aktörer att närma sig muslisma trossamfund, och samverkan kompliceras ytterligare av låga kunskapsnivåer i kulturella och religiösa frågor.